Efter 13 år är det åter dags för Däckrazzia i Jämtland

Många har dålig koll på sina däck och så var det också 2010 när Däckrazzia genomföres senast i Jämtland. Efter ett antal års paus är det nu dags igen. 

I början av september 2010 kontrollerades drygt 200 bilar vid däckrazzior på vägarna runt Östersund. Av dessa hade sju bilar däck med olagligt mönsterdjup, vilket motsvarar 3,5 procent. 25 av de undersökta bilarna, alltså var åttonde bil, hade 1,6 bar eller mindre lufttryck i ett eller flera däck. Så lågt tryck kan betraktas som punktering eller gränsen till punktering. 

Däckrazzior från övriga delar av landet visar att det fortfarande finns anledning att påminna bilister om hur viktigt det är att ha koll på sina däck. 

– Genom Däckrazzia vill vi öka kunskapen om vad bilister själva kan göra för att köra säkrare, längre och mer bränslesnålt på sina däck. Nu har turen åter kommit till Jämtland, säger Mona-Lill Landström, NTF.

Slitna utan vetskap

Vid däckrazziorna i Jämtland 2010 hade 43 av de kontrollerade bilisterna slitna däck, utan att föraren visste om det.

– Vi behöver titta till våra däck då och då. Då ser vi när däcken börjar bli slitna. Med slitna däck behöver man ta det extra försiktigt när det regnar, annars ökar risken för vattenplaning, säger Mona-Lill Landström, NTF.

Mönstret i däcken leder undan vattnet så att däcket kan behålla sitt grepp mot vägbanan, även när det är vått på vägen. När mönsterdjupet är under 1,6 mm, vilket är den lagliga gränsen, är däcket utslitet.

Däckrazzior i olika delar av landet

Däckrazzia är en samverkan mellan Energimyndigheten, VTI, Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen. Däckrazzior genomförs i år i Jämtland, Stockholm, Södermanland, Västra Götaland, Skåne och på Gotland. 

Däckrazziorna genomförs i anslutning till Polisens ordinarie trafikkontroller. När trafikkontrollen är klar erbjuds föraren att få bilens däck undersökta. Däckkontrollen är frivillig. 

För mer information, kontakta:

Mona-Lill Landström, NTF, mona-lill.landstrom@ntf.se, 070-369 87 56

Mattias Hjort, Väg- och Transportforskningsinstitutet, VTI, mattias.hjort@vti.se, 013-20 42 91

Anders Hallberg, Energimyndigheten, anders.hallberg@energimyndigheten.se, 016-544 21 13

Cecilia Blom Hesselgren, Bilprovningen, 070-687 03 66, 
cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se

Pontus Grönvall, Däckbranschens informationsråd, pontus@dackinfo.se, 070-567 37 47

Bilagor: 

Tips för att ha koll på sina däck och underlag om energimärkning, däcktryck, mönsterdjup och vinterdäck på sommaren. 

Rapport med utförliga resultat från däckrazzior genomförda 2022 samt trender utifrån resultat av tidigare års däckrazzior.

Se även Däckrazzias pressrum på Mynewsdesk.

Följ Däckrazzia på Facebook