Så går det till

Polisen genomför en ordinarie trafikkontroll. När trafikkontrollen är klar erbjuds föraren att få bilens däck undersökta. Däckkontrollen* är frivillig.

I år kommer också Däckkollen att genomföras på servicestationer där bilister tankar eller laddar sina bilar.

Medan däckspecialister mäter mönsterdjup och lufttryck berättar en trafiksäkerhetsexpert från NTF om varför det är viktigt att ha bra mönsterdjup och rätt lufttryck i däcken. Föraren får också information om energimärkningen av däck och även svara på ett par frågor. När däckkontrollen är klar får föraren en mönsterdjupsmätare, en blankett med uppmätt mönsterdjup och lufttryck på bilens däck samt ett informationsblad om mönsterdjup, lufttryck och vinterdäck på sommaren samt ett informationsblad om energimärkningen av däck.

Mönsterdjup och lufttryck som undersöks antecknas under Däckkollen. Resultatet av undersökningen ligger till grund för en rapport.

* Vi har i år bytt namn på kontrollerna längs vägarna till Däckkollen, eftersom det är en frivillig kontroll och inte en faktisk razzia som genomförs. Namnet Däckrazzia behålls för den övergripande satsningen.

Följ Däckrazzia på Facebook