Var sjunde bil hade vinterdäck på sommaren i förra årets Däckrazzia i Göteborg

Många kör med vinterdäck på sommaren i Göteborg. Det visar förra årets Däckrazzia, där andelen vinterdäck på sommaren var tydligt högre än på andra orter där däckrazzior genomfördes. Trenden är också ökande. Nu genomförs nya däckrazzior.

Av de 234 bilar som undersöktes vid däckrazzior i Göteborg förra året hade 34 bilar vinterdäck på bilen, trots att det fortfarande var sommar. Detta motsvarar nästan 15 procent, eller var sjunde bil.

– På sommaren kan dubbfria vinterdäck ge sämre grepp, längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undanmanöver eller häftig inbromsning, säger Malin Lundgren, NTF Väst.

Vinterdäck har mönster och gummiblandning som är anpassade för att fungera när det är kallt och vinterväglag. Väg- och Transportforskningsinstitutet – VTI har utfört tester för att jämföra väggreppet mellan sommar- och vinterdäck vid sommarväglag. Testerna visade att bromssträckan för nya dubbfria vinterdäck av nordisk typ är mellan 15 och 20 procent längre på torr och våt asfalt jämfört med nya sommardäck av motsvarande kvalitet.

Ökande trend

Det finns en koppling till val av vinterdäck på vintern. De som kör på dubbdäck på vintern måste enligt lag byta däck till sommaren. Samma krav gäller inte dubbfria vinterdäck och när andelen dubbfritt ökar på vintern, vilket den har gjort i Göteborg, blir det också fler som kör på dubbfria vinterdäck även på sommaren. 

– Många bilförare har inte koll på sina däck. Det är en trafiksäkerhetsfråga att ha däck som är anpassade efter säsongen och detta lyfter vi nu när nya däckrazzior genomförs i Göteborg, säger Malin Lundgren.

Däckrazzior i olika delar av landet

Däckrazzia är en samverkan mellan Energimyndigheten, VTI, Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen. Däckrazzior genomförs i år i Jämtland, Stockholm, Södermanland, Västra Götaland, Skåne och på Gotland. 

Däckrazziorna genomförs i anslutning till Polisens ordinarie trafikkontroller. När trafikkontrollen är klar erbjuds föraren att få bilens däck undersökta. Däckkontrollen är frivillig. 

För mer information, kontakta:

Malin Lundgren, NTF, malin.lundgren@ntf.se, 070-996 76 16

Mattias Hjort, Väg- och Transportforskningsinstitutet, VTI, mattias.hjort@vti.se, 013-20 42 91

Anders Hallberg, Energimyndigheten, anders.hallberg@energimyndigheten.se, 016-544 21 13

Cecilia Blom Hesselgren, Bilprovningen, 070-687 03 66, 
cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se

Pontus Grönvall, Däckbranschens informationsråd, pontus@dackinfo.se, 070-567 37 47

Bilagor: 

Tips för att ha koll på sina däck och underlag om energimärkning, däcktryck, mönsterdjup och vinterdäck på sommaren. 

Rapport med utförliga resultat från däckrazzior genomförda 2022 samt trender utifrån resultat av tidigare års däckrazzior.

Se även Däckrazzias pressrum på Mynewsdesk.

Följ Däckrazzia på Facebook