Hög andel olagliga däck i Tomelilla

Många hade olagligt mönsterdjup på däcken vid förra årets Däckrazzia i Tomelilla. Nu blir det nya däckkontroller i anslutning till Polisens ordinarie trafikinspektioner.

För ungefär ett år sedan var det Däckrazzia i Tomelilla för första gången. Av 112 kontrollerade bilar hade sju olagligt mönsterdjup på under 1,6 millimeter på ett eller flera däck. Detta motsvarar drygt sex procent.

– Även om det är ett mindre statistiskt underlag pekar resultaten från förra året mot att det var mer än dubbelt så många som körde med däck med olagligt mönsterdjup i Tomelilla jämfört med på andra platser där Däckrazzia genomförs, säger Mats Hedfors, NTF.

Risken för vattenplaning ökar med minskat mönsterdjup. Från cirka tre millimeter och mindre minskar greppet på våt väg mer. 

Viktigt att ha koll

När däcken slits förändras däckens egenskaper. Vissa egenskaper blir bättre, till exempel grepp på torrt underlag, bullernivå och rullmotståndet. Däremot försämras däckets grepp när det är vått på vägen, eftersom däckmönstrets förmåga att leda undan vattnet minskar. 

– Det är viktigt att hålla koll på mönsterdjupet. Då kan man ta det extra försiktigt när det regnar när däcken börjar bli slitna. Med bra koll på mönsterdjupet vet man också när man ska byta ut däcken innan de blir olagliga, säger Mats Hedfors.

Sommardäcken är utslitna när mönsterdjupet når under 1,6 millimeter, vilket är den lagliga gränsen för personbilar på sommaren.

– När vi nu genomför årets Däckrazzia hoppas vi få svar på om bilisterna har blivit bättre på att ha koll på sina däck i Tomelilla, säger Mats Hedfors.

Däckrazzior i olika delar av landet

Däckrazzia är en samverkan mellan Energimyndigheten, VTI, Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen. Däckrazzior genomförs i år i Jämtland, Stockholm, Södermanland, Västra Götaland, Skåne och på Gotland. 

Däckrazziorna genomförs i anslutning till Polisens ordinarie trafikkontroller. När trafikkontrollen är klar erbjuds föraren att få bilens däck undersökta. Däckkontrollen är frivillig. 

För mer information, kontakta:

Mats Hedfors, NTF, mats.hedfors@ntf.se, 070-656 54 23

Mattias Hjort, Väg- och Transportforskningsinstitutet, VTI, mattias.hjort@vti.se, 013-20 42 91

Anders Hallberg, Energimyndigheten, anders.hallberg@energimyndigheten.se, 016-544 21 13

Cecilia Blom Hesselgren, Bilprovningen, 070-687 03 66, cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se

Pontus Grönvall, Däckbranschens informationsråd, pontus@dackinfo.se, 070-567 37 47

Bilagor: 

Tips för att ha koll på sina däck och underlag om energimärkning, däcktryck, mönsterdjup och vinterdäck på sommaren. 

Rapport med utförliga resultat från däckrazzior genomförda 2022 samt trender utifrån resultat av tidigare års däckrazzior.

Se även Däckrazzias pressrum på Mynewsdesk.

Följ Däckrazzia på Facebook