Stor uppryckning på Gotland – färre bilar med olagligt mönsterdjup i däckrazziorna
Gotlänningarna har blivit mer laglydiga när det gäller mönsterdjupet på personbilsdäcken. Men många har fortfarande dålig koll på när däcken börjar bli slitna. Nu blir det däckrazzior på Gotland för 16:e året i rad.
När däckrazzior genomfördes för första gången på Gotland 2007 hade 40 av drygt 500 kontrollerade bilar olagligt mönsterdjup på under 1,6 millimeter. I förra årets Däckrazzia på Gotland var det en av 100 kontrollerade bilar som hade olagligt mönsterdjup, alltså en procent.
– Sedan vi startade med däckrazzior på Gotland för 16 år sedan har andelen bilar med olagligt mönsterdjup i däcken minskat ordentligt. Men vi behöver fortfarande påminna om att ha koll på sina däck. Många har slitna däck utan att veta om det, säger Anna Rönnle, Trafikövningsplatsen LF Park, som samordnar Däckrazzia på Gotland.
Risk för vattenplaning
Risken för vattenplaning ökar med minskat mönsterdjup. När däcken slits förändras däckens egenskaper. Vissa egenskaper blir bättre, till exempel grepp på torrt underlag, bullernivå och rullmotståndet. Däremot försämras däckets grepp när det är vått på vägen, eftersom däckmönstrets förmåga att leda undan vattnet minskar.
Förra året hade var femte kontrollerad bil på Gotland slitna däck med tre millimeter eller mindre mönsterdjup på minst ett däck, utan att föraren var medveten om det.
– Om man har koll på att däcken börjat bli slitna kan man ta det extra lugnt när det är vått på vägen, för att minska risken för vattenplaning, äger Anna Rönnle.
Sommardäcken är utslitna när mönsterdjupet når under 1,6 millimeter, vilket är den lagliga gränsen för personbilar på sommaren.
Däckrazzior i olika delar av landet
Däckrazzia är en samverkan mellan Energimyndigheten, VTI, Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen. Däckrazzior genomförs i år i Jämtland, Stockholm, Södermanland, Västra Götaland, Skåne och på Gotland.
Däckrazziorna genomförs i anslutning till Polisens ordinarie trafikkontroller. När trafikkontrollen är klar erbjuds föraren att få bilens däck undersökta. Däckkontrollen är frivillig.
För mer information, kontakta:
Anna Rönnle, Trafikövningsplatsen LF Park, 070-687 55 61, anna@trafikovningsplats.nu
Rickard Cosini, NTF, rickard.cosini@ntf.se, 070-819 01 50
Mattias Hjort, Väg- och Transportforskningsinstitutet, VTI, mattias.hjort@vti.se, 013-20 42 91
Anders Hallberg, Energimyndigheten, anders.hallberg@energimyndigheten.se, 016-544 21 13
Cecilia Blom Hesselgren, Bilprovningen, 070-687 03 66, cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se
Pontus Grönvall, Däckbranschens informationsråd, pontus@dackinfo.se, 070-567 37 47
Bilagor:
Se även Däckrazzias pressrum på Mynewsdesk.