KANTAR-undersökning visar: Väggrepp på snö och is viktigast för bilister vid val av vinterdäck

När nya vinterdäck ska väljas till bilen tycker bilister att greppet på snö och is den viktigaste frågan. Det visar en undersökning som Kantar har gjort på uppdrag av Energimyndigheten och Däckbranschen, inom samverkan i Däckrazzia.

Årets Däckrazzia är avklarad och närmare 1000 bilister fick sina däck kontrollerade längs sommarvägar runt om i landet. När vintersäsongen nu tar vid ska sommardäcken ställas undan och vinterdäcken monteras på bilen. 

Väggrepp på snö och is viktigast

Inom samverkan i Däckrazzia och på uppdrag av Energimyndigheten och Däckbranschen har analysföretaget Kantar undersökt vad bilister tycker är viktigt när de ska välja nya däck. 1500 personer svarade på hur de värderar olika egenskaper vid val av nya vinterdäck. 42 procent tyckte att väggreppet på snö och is var den viktigaste frågan. 30 procent angav resultat i däcktest.

– Det finns flera olika typer av däck som är godkända på vintern, som prioriterar olika egenskaper. Vi tolkar resultatet av denna undersökning som att de flesta bilister vill ha däck som fungerar bäst när väglaget är som tuffast på vintern, när det är snö eller is på vägen, säger Mattias Hjort, forskningsledare på Väg- och Transportforskningsinstitutet, VTI.

– För dubbfria vinterdäck kan det finnas en symbol för isgrepp på energimärkningen, som visar att däcket är anpassat för isiga vägar i Norden, säger Anders Hallberg, projektledare på Energimyndigheten.

Övriga frågor fick inte alls lika hög andel som förstahandsval. Sju procent angav grepp på våt väg som viktigast, sex procent angav varumärke, fem procent livslängd, tre procent bränsleförbrukning kopplat till rullmotstånd och två procent buller. Nästan inga tyckte det var viktigast hur bra materialet i däcken kan återvinnas. Under kategorin ”annat” skrev de fem procent som valde detta som förstahandsval vanligen pris, men också till exempel rekommendation eller miljöpåverkan.

Priset en av flera viktiga frågor

Prisets betydelse togs upp i en egen fråga. Här angav tre av fyra att priset är en av flera viktiga frågor. Endast ett fåtal angav att priset är den viktigaste frågan.

Däckrazzior genomförs årligen för är att öka kunskapen om mönsterdjupets och lufttryckets betydelse för trafiksäkerheten och miljön samt om energimärkningen av däck. Däckrazzia är en samverkan mellan Energimyndigheten, VTI, Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen. Däckrazzior genomförs i samband med Polisens ordinarie trafikkontroller.


För mer information, kontakta:
Mattias Hjort, Väg- och Transportforskningsinstitutet, VTI, mattias.hjort@vti.se, 013-20 42 91
Anders Hallberg, Energimyndigheten, anders.hallberg@energimyndigheten.se, 016-544 21 13
Rickard Cosini, NTF, rickard.cosini@ntf.se, 070-819 01 50
Cecilia Blom Hesselgren, Bilprovningen, 070-687 03 66, cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se
Pontus Grönvall, Däckbranschens informationsråd, pontus@dackinfo.se, 070-567 37 47

Se även Däckrazzias pressrum på Mynewsdesk.

Följ Däckrazzia på Facebook